Szinopszis

Szabad élet

A flow a tökéletes élmény pszichológiája, melynek alapjait Csíkszentmihályi Mihály fektette le. Az optimális emberi létezést, az élmények pozitív aspektusát – az örömöt, a kreativitást, az élet teljes felvállalását nevezi áramlatnak. Ez a ritka szubjektív állapot rendszerint akkor jön létre, amikor valaki testi vagy lelki teljesítményét megfeszített akarattal a végsőkig fokozza. A pszichológus szerint az örömteli élet egyedi alkotás, a passzív fogyasztói lét nem kínál igazi boldogságot és elmélyülést. A tökéletes élmény alapja a „flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért – véli a kutató.
Sorozatom olyan társadalmi csoportokat mutatna be, akik átélik a „flow”-t hétköznapi élettevékenységeik során. Sokuknak a civilizáció konvencióitól való elszakadás már ezt az érzést erősíti de általában a szabadság érzése párosul egy olyan sport tevékenységgel aminek segítségével ez még jobban kiteljesülhet. Az általam választott csoporttal hosszabb időt eltöltve, a csoport belső dinamikáját, az egyéni emberi sorsokat és a személyes történetüket is megismerve készítenék riportokat. Nem kívülállóként tekintenék a megörökíteni kívánt személyekre, hanem jellemrajzot is nyújtanék a riportalanyokról, és választott, önkéntes életmódjukról, mely során közel kerülnek a „tökéletes élményhez”. Megpróbálnám bemutatni, hogy hogyan akar egyre több ember a civilizációtól elszakadva az anyagi jóllétet nélkülözve a természettel lehető legnagyobb összhangban együtt élni.
2013. októberében Dél-Franciaországban nomád módon élő szörfösök életét fényképeztem. Munka közben jöttem rá, hogy ezeknek az embereknek nem csak sport a szörfözés, hanem egy életstílus is, ami a szabadságuk kiteljesülését segíti. Lakóbuszokban élve utaznak keresztül a világon. Alkalmi munkákból vagy interneten keresztül dolgozva tartják el magukat. Minimumból élnek, de ez nem zavarja őket, mert szabadnak érzik magukat. XXI. századi hippik, akik, ahogyan ők mondják: Követik a Napot.”
A Capa-nagydíj segítségével szeretnék több hasonlóan élő szörfös csapatot, esetleg családot is felkeresni és fényképezni az életüket. Ugyanakkor az anyagomat kibővíteném más olyan csoportok fényképezésével akik hasonlóan hozzájuk extrém sport segítségével érik el a teljes szabadság érzését és a hétköznapi elvárásokat maguk mögött hagyva képesek mindent megtenni a szabadságuk kiteljesüléséért. Fényképeznék sziklamászókat, siklóernyősöket, deszkásokat illetve minden olyan csoportot akik ezt a hippi életmódot képviselik.
Az elkészült anyagomról szeretnék multimédiát is készíteni, ezen kívül egy kisebb kiadványban bemutatni a teljes anyagot és lehetőség szerint egy kiállítást létrehozni.