Horányi Attila Krzysztof Candrowicz Oltai Kata Marina Paulenka Clément Saccomani

A zsűri bemutatása

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

Horányi Attila
fotó: Péter Ildikó
Horányi Attila
a zsűri elnöke, művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense
Horányi Attila, egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design és művészetelmélet BA szakának vezetője. Tanulmányait Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte: egyetemi diplomáját művészettörténet szakon, PhD fokozatát pedig esztétika szakon védte meg. Fulbright ösztöndíjasként a Northwestern Egyetem (Evanston, IL) Kulturális antropológia tanszékén kutatott. A Civic Education Project ösztöndíjasa, utóbb tanácsadója volt, három éven át pedig a Kállai Ernő műkritikusi ösztöndíjban részesült. Megkapta a művészettörténészeknek és műkritikusoknak ítélt Németh Lajos díjat, egy könyvkritikája pedig az MTA Művészettörténeti Bizottsága által adományozott Opus Mirabile díjat érdemelte ki. Az elmúlt másfél évtizedben számos testület és zsűri tagja volt; ezek közül is kiemelkedik a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiuma, amelynek tagja, majd két éven át vezetője is volt. Horányi Attila rendszeresen szervez konferenciákat a művészettörténet, a fotográfia-elmélet és a vizuális kultúra tárgyában. Kutatási területe a modern művészet és művészetelmélet, a designelmélet és a művészettörténet elmélete és története. A művészet autonómiájával foglalkozó monográfián és publikált, illetve publikálatlan tanulmányainak kötetbe gyűjtésén dolgozik.
Krzysztof Candrowicz a łódźi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál, a Vizuális Nevelés Alapítvány és a Łódźi Művészeti Központ alapítója és igazgatója. 2004-ben megalapította a 30 európai fotográfiai fesztivált összefogó Photo Festival Uniont. Candrowicz Európában és világszerte számos szervezetben, múzeumban, iskolában és fesztiválon vendégkurátorként és vendégelőadóként is dolgozik. Számos művészeti projekt zsűritagja volt; pl. a Rencontres d'Arles Felfedezettje Díj (Arles, Franciaország), a Hasselblad Alapítvány Díja, Deutsche Börse Európai Fotográfiai Díj (London, Anglia), Történelmi Könyv Díj and the Szerzői Könyv Díj (Arles, Franciaország), Syngenta Fotográfiai Díj (Basel, Svájc), Prix Pictet (London, Anglia). 2014 januárjától a Hamburgi Fotográfiai Triennálé művészeti vezetője.
Krzysztof Candrowicz
fotó: Albert Pabijanek
Krzysztof Candrowicz
a łódźi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója és a Hamburgi Fotográfiai Triennálé művészeti vezetője
Oltai Kata
fotó: Reichel Tamás
Oltai Kata
művészettörténész, kurátor
Művészeti folyóiratnál, kereskedelmi galériánál, majd non-profit nemzetközi projektirodánál (ACAX–WAX) eltöltött évek után, közel öt évig, 2012-ig a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kurátoraként dolgozott. Nevéhez fűződik Gerber Pál életműkiállítása, vagy Rita Ackermann első itthoni kiállítása, de koordinálta Moholy-Nagy László retrospektívjét és az egy évvel korábban megrendezett Martin Munkácsi kiállítást. Intézményi pályafutása mellett öt évig dolgozott a Budapest ArtFair programszervezőjeként; egy speciális inkubátorprogram, az FFS-sel létrehozott Átlátás sorozat ötletgazdájaként évek óta dolgozik fiatal fotósok és kurátorok, valamint az intézményi közeg közelítésén. Szabadúszóként két könyvet publikált, Ujj Zsuzsi fotós tevékenységének feldolgozásával 2013-ban jelent meg egy nagymonográfia, illetve 2012-ben egy tudományos-ismeretterjesztő kötetet szerkesztett, Kontextus címen, a kortárs művészet különböző megközelíthetőségeiről. Számos kiállítást készített, elsősorban a női és férfi szerepklisék, a maszkulinitás kutatások, posztidentitás kérdések, szubkultúrakutatás érdeklik. 2015-ig Kállai Ernő-ösztöndíjas kutatóként a Velemi Textilművészeti Alkotóműhely történetét, recepcióját, kiállításpolitikáját és gender relációit vizsgálta. Jelenleg Déri Miklós fotóskönyvén dolgozik, valamint a magyar punk történetének egy sajátos szempontú feldolgozásán, illetve egy feminista projektgaléria előkészítésén.
Marina Paulenka horvát fotográfus, a Zágrábban megrendezésre kerülő Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál, valamint az Organ Vida Fotográfiai Egyesület alapítója és igazgatója A Zágrábi Dráma és Művészeti Egyetem fotográfia szakán szerzett mesterdiplomát. Tagja a Horvát Szabadúszó Művészek Egyesületének, Horvátországban és világszerte kiállított munkái számos számos díjat nyertek. Paulenka rendszeresen részt vesz portfólió konzultációkon számos európai szervezet és fesztivál égisze alatt, ilyen például a Rencontres d’Arles, a Voies Off, a Boutographies, a FotoDoks vagy a Photonic Moments. Fotográfusként és fesztiválszervezőként betöltött kettős szerepe okán Marinának számos országban nyílt lehetősége fotókiállítások kurátoraként személyesen találkozni művészekkel és eszmecserét folytatni a kortárs fotográfia legújabb irányzatairól.
Marina Paulenka
fotó: Borko Vukosav
Marina Paulenka
fotográfus, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója
Clément Saccomani
fotó: Kadir Von Lohuisen / NOOR
Clément Saccomani
a NOOR fotóügynökség ügyvezető igazgatója
Clément Saccomani a fotográfia területén szerzett 15 éves nemzetközi tapasztalattal lett az amszterdami székhelyű NOOR fotóügynökség és alapítvány ügyvezető igazgatója. Pályáját sajtófotósként kezdte, éveken át fegyveres konfliktusokról és a nők elleni erőszakról tudósított, ekkor a Gamma Ügynökség képviselte. Saccomani 2009-ben csatlakozott a Magnum Photos ügynökség stábjához. A vállalati, nemzetközi és civil szervezeti ügyfelek számára készített vizuális elbeszélő projektjekre dolgozott ki új stratégiákat miután 2011-ben szerkesztőségi igazgatóvá léptették elő.
Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette 2014-ig. Ezt követően a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt 2015 végéig. Mindeközben az ELTE-n, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított képszerkesztést, fotográfiát. A 2014-ben alapított Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.
Virágvölgyi István
a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára